Вести

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS

Јачање заштите потрошача у Србији

Спречено тровање неколико хиљада људи у Србији

Касапин из Јагодине Ђ.Л. ухапшен је јер се сумња да је у Србију прошверцовао 23 тоне покварене говедине из Бразила.

Месо које је могло да потрује хиљаде људи у нашој земљи стигло је до Јагодине преко Косова и Рашке, али је на време откривено и спречена је његова даља дистрибуција. Ђ.Л, који је власник једне фирме за прераду и дистрибуцију меса у Параћину, како се сумња, намеравао је да отровну говедину прода ланцу трговина у Ћуприји. Он је 23 тоне меса прошверцовао без икаквих папира и доказа о исправности, а како је говедини истекао рок трајања, она је уништена у кафилерији у Ћуприји.

Према сазнањима, осумњиченог Јагодинца требало би да терете за кријумчарење, а испитује се да ли има основа и за друга кривична дела.

За кривично дело кријумчарење прети му осам година робије, уз новчану казну и одузимање возила којим је превожена кријумчарена роба. Ако му се буде судило и за кривично дело стављања у промет шкодљивих намирница, претиће му још пет година затвора.

- Укупно 23 тоне говедине заплењено је у хладњачи у Ћуприји, без икаквих папира, печата, доказа о исправности или о царинским дажбинама. Овај контигент је прошверцован из Бразила, а затим је преко Косова и Рашке стигао до Јагодине и Ћуприје. Пронашли смо га у тренутку када је планирано његово пуштање у малопродају преко једног ланца трговина у Ћуприји. Утврђено је да месо није исправно, јер му је рок трајања истекао још у јануару, па је уништено у локалној кафилерији – каже извор из истраге и напомиње да је било још покушаја да се сумњиво месо пусти у промет. - Пријављивани су нам случајеви да се трговинама по Србији нуди месо непознатог порекла по веома јефтиним ценама. Ради се о производима којима је истекао рок трајања или нису бактериолошки исправни, нити имају потребне папире. Такво месо, уколико би дошло на рафове и ако би га куповали грађани могло би да изазове масовно тровање у Србији – каже извор.

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић наглашава да покварено месо, попут овог, лако може да се нађе на трпезама широм Србије, јер се не открије баш сваки случај шверца.

- Добро је што је то месо заплењено и уништено, али нажалост, ово није изолован случај, па се на нашем тржишту сигурно може купити месо сумњивог квалитета и оно коме је рок трајања прошао. Оно што је веома важно јесте да држава у оваквим случајевима мора јавности да саопшти име фирме која је покушала да такво месо увезе у Србију како би потрошачи могли да бојкотују те трговине и смање шансе да купе покварено месо. Држава сада санкционише овакве случајеве, али мора још озбиљније да се ради на овом проблему – наводи Паповић.

Нутрициониста Јована Срејић напомиње да последице тровања након конзумирања поквареног меса могу бити кобне, а најугроженија су деца.

- Месо коме је истекао рок трајања у најмању руку је изузетно ниског квалитета, а веома је могуће да оно више није исправно и да су бактерије већ произвеле токсине који у блажим случајевима изазивају дијареју, повраћање, грчеве и гасове. Конзумација овакве хране може да изазове и тешка тровања са озбиљним последицама по организам, а дехидратација може да доведе чак и до смрти. Мала деца никако не би смела да једу покварено месо, јер су најосетљивија и код њих веома брзо долази до дехидратације – каже Срејићева.

Извор: Србија данас