20. 04. 2024.

Директива усвојена још 2014. године, али произвођачи до сада нису показали интересовање правдајући то развојем нових технологија које их спречавају да се договоре око решења за најефикаснији начин пуњења уређаја.

 

Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента поново је покренуо питање увођења јединственог пуњача за електронске уређаје. Иако је још 2014. године усвојена директива која обавезује произвођаче на ову новину, а  Европска комисија им оставила могућност да се добровољно прилагоде новом пропису, до данас се ништа није променило. Произвођачи нису показали интересовање нити су дали предлоге како би то најлакше могло да се уради. Биљана Борзан, хрватска европарламентарка и известилац ЕУ за различит квалитет производа, изјавила је да приступ ЕУ овом проблему није дао резултате и да ће од ЕК на заседању у Стразбуру тражити да притисне произвођаче како би проблем што пре био решен.

– Грађани имају по неколико пуњача у фиокама, део користе, а део је одавно застарео. Стандардизацијом би профитирали највише потрошачи – рекла је она и додала да је комисија изразила незадовољство слабим одзивом произвођача електронских уређаја. Наводно, већина је то објаснила развојем нових технологија због чега се произвођачи не могу договорити који је дугорочно најефикаснији начин пуњења уређаја.

Борзан је изјавила да комисија мора хитно да реши овај проблем, јер, како се процењује, само стандардизовањем пуњача за половину уређаја потрошачи би уштедели више од пола милијарде евра до 2021. године. Корист би била огромна и за заштиту животне средине , јер се годишње баци чак 51.000 тона пуњача.

Европски парламент је, иначе,  овај законски предлог подржао пре четири године и подржало га је тада, незванично, свих 28 чланица. Лоптица је пребачена у двориште ЕК која је требало да пропише како ће универзални пуњач изгледати, као и услове под којима би то наметнули индустрији.

Према тадашњем предлогу, закон се односио на све радио-производе, односно на било коју опрему која прима или емитује радио-таласе са циљем комуникације, укључујући мобилне телефоне, џи-пи-ес системе, таблете и централну браву на аутомобилима.

И тада је било речи да ЕК жели да натера произвођаче да своје телефоне прилагоде универзалном пуњачу, што би олакшало живот грађана, али и смањило трошкове куповине пуњача и спречило нагомилавање електронског отпада.

Иначе, уз сваки уређај, паметни телефон, таблет или лаптоп, приликом куповине добија се оригиналан пуњач.

Стручњаци кажу да је тренутна некомпатибилност разних произвођача, уређаја и њихових пуњача и даље ноћна мора за потрошаче. Нова директива би то, кажу, решила будући да би произвођаче, дистрибутере, увознике и све оне који продају електронску опрему, обавезала да се прилагоде новим условима и да испоручују своје уређаје са јединственим пуњачем. Приличан број мобилних телефона је већ прилагођен, али, кажу, да ће бити занимљиво видети како ће реаговати велики произвођачи на ове новине.

 

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS