20. 04. 2024.

Комисија би требало да према Директиви о непоштеној пословној пракси забрани продају производа који се оглашавају као исти, а значајно се разликују у саставу и квалитету.

 

 

Хрватска заступница у Одбору за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Биљана Борзан јуче је у Загребу представила нови предлог закона Европске комисије којим ће се регулисати различит квалитет наизглед истих производа у ЕУ.

Како је Борзан изјавила Комисија је раније имала став да док је производ безбедан за здравље за њих у овом случају нема проблема

–Као да морамо бити захвални што нас не трују. За неколико година, догурали смо до предлога закона који би требало да регулише ЕУ тржиште у целости. Комисија би требало да према овој Директиви о непоштеној пословној пракси забрани продају производа који се оглашавају као исти, а значајно се разликују у саставу и квалитету, изјавила је Борзан.

Ова Директива ће се наћи пред посланицима Европског парламента који ће се изјашњавати о њој.

Европска унија је, да подсетимо, у буџету за ову годину обезбедила 800.000 евра за финансирање пројекта контроле хране и непрехрамбених производа. Ова одлука уследила је после притиска земаља источне Европе које тврде да се на овим тржиштима пласирају производи лошијег квалитета него у западним земљама. Европска унија се, иначе, крајем прошле године обавезала да ће радити на развоју методологије за истраживање квалитета производа и позвала је државе чланице да се укључе. Иако је комисија у ове сврхе одвојила два милиона евра, издвојено је мање од половине, а на конкурс за доделу ових средстава јавило се 16 земаља.

–Хрватска влада се није пријавила, а наше питање је до када ће се игнорисати  чињеница да се више од 80 одсто наших грађана због бофл производа који им се продају осећа грађанима другог реда, рекла је Борзан и додала да је овај предлог закона само део великог пакета прописа које је Комисија припремила за потрошаче, а који укључује и закон који регулише право на колективну тужбу.

Борзан је са представницима Међународне потрошачке организације БЕУЦ послала писмо Европској комисији у којој се наводи да је потребно увести механизам колективне тужбе.

–Скандал с Фолксвагеном је показао да су у овом случају европски купци остали незаштићени, а амерички су због другачије политике заштите потрошача успели да наплате штету. Истакли смо да би се и у случају различитог квалитета производа требало осигурати колективном тужбом. Ако овај закон ступи на снагу, то ће бити двоструко осигурање да ће се поштовати једнакост свих грађана, изјавила је Борзан.

 

Извор: Данас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS