19. 04. 2024.

Трговински ланац "Схоп&Го" почеће од 16. априла да наплаћује кесе у својим продавницама по цени од два динара, а овакву праксу могле би ускоро да следе и друге компаније у Србији.



Како је саопштила компанија Делез Србија, чији је један од брендова "Схоп&Го, наплатом пластичних кеса желе да, како кажу, смање њихову употребу као и загађење животне средине.

У овим продавницама, од јуче, па до 15. априла, уз рачун већи од 1.000 динара, потрошачи ће бесплатно добијати памучни цегер.

С обзиром на то да потрошачи у Србији највише користе пластичне кесе које се тешко рециклирају, оне завршавају на депонијама и представљају велики проблем за животну средину, јер се практично не разграђују.

Из малопродајног трговинског ланаца Меркатор С, у оквиру којег послују Идеа, Рода и Меркатор Хипермаркети, потврђено је раније Тањугу, да разматрају могућност о предузимању корака у правцу смањивања употребе пластичних кеса, што је и директива ЕУ у циљу очувања животне средине.

Европска комисија усвојила је раније стратегију којом је затражено од Србије да до краја 2019. године ограничи коришћење пластичних кеса на 90 комада годишње по особи, као меру смањења загађења животне околине.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је недавно за Тањуг да би волео да се употреба пластичних кеса смањи што пре, будући да су пет амбалаже и пластичне кесе "део модерног отпада који толико загађује планету да су штете готово немерљиве у појединим областима".

Додао је да Министарство већ води разговоре и разматра мере за смањење употребе тих кеса, али да неће срљати у решења која нужно не морају да буду добра.

"С друге стране, потребно је храбрости да се уђе у све то и да применимо решења која видимо да су и негде друго примењивана. Постоји могућност да се наплаћују те кесе, што ће несумњиво смањити број кеса које се производе, али постоје и друга решења", казао је Триван и додао да се појављују и нова технолошка решења, попут тога да се, на пример у Индији, праве кесе од скроба.

"Све ћемо то имати у виду и покушаћемо да се договоримо са трговинским ланцима како то да изведемо и мислим да ћемо лако наћи заједнички интерес у свему томе", казао је министар.



Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS