петак новембар 16 , 2018

Само две европске земље забраниле продају енергетских напитака деци

Без обзира на забрињавајуће податке Европске агенције за храну, произвођачки лоби не одустаје од агресивних реклама како би привукао најмлађе купце.

Ни после упозорења Европске агенције за безбедност хране да 68 одсто адолесцената између 10 и 18 година конзумира енергетске напитке, као и 18 одсто деце млађе од 10 година, ниједна европска земља, осим Литваније и Летоније, није ограничила употребу ових производа. Према речима Биљане Борзан, хрватске европарламентарке која се у ЕУ бори за права потрошача, и овог пута за то је крив произвођачки лоби који, објаснила је, не седи скрштених руку.

Овај коментар уследио је после одлуке тамошњег министарства здравља да неће увести забрану продаје енергетских напитака деци, иако је крајем прошле године подржало такву иницијативу. Министарство, наводно, сматра да тренутно не постоји довољно конкретних података на основу којих би била уведена таква мера, као и да је потребно спровести додатна истраживања и да у оквиру прописа о храни не постоји могућност да се ограничи продаја енергетских пића.

 

Извор: Политика

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...