24. 04. 2024.

Ове зиме готово нема воћа које се у маркетима може купити по цени нижој од 100 динара. По тој цени могу се купити јабуке и то уколико су на акцији. Повремено акција обори и цену поморанџи испод 100 динара, док редовна цена иде и до 170 динара за килограм.

 

Мандарине, многима омиљено воће у зимским данима, у маркетима коштају од 120 па све до 190 динара, што потрошачи сматрају неоправдано скупим наводећи да су претходних година пазарили знатно јефтиније. Широм Србије на пијацама тешко је пронаћи мандарине које су јефтиније од 150 динара за килограм, а цена иде и до 180 динара.

Ни банане у маркетима нису јефитније од осталог воћа, оне коштају од 140 до 170 динара за килограм.

Агроекономски аналитичар Милан Простран каже за „Блиц“ да је јужно воће ове зиме невероватно скупо те да могу да га приуште само они са дубљим џепом, а разлог високе цене налази у мањку домаћег, континенталног воћа.

- Ово је била лоша година за континентално воће. Пре свега, имали смо мали принос јабука и крушака, док је добар део квалитетног воћа отишао у извоз - каже Простран.

Он додаје да ћемо се тешко најести јужног воћа ове зиме те да су трговци искористили мањак домаћег воћа да подигну цене јужног.

- Потребу грађана за воћем, потребу за витаминима и да се очува здравље у овом периоду искористили су трговци јер народ плаћа колико му се тражи - каже Простран.

Како каже, курс евра који је стабилан требало би да одговара увозницима, а цене заправо расту. Према његовим речима, на цене које ће потрошачима деловати прихватљивије чекаће се до пролећа.

- Када стигне друго воће као што су јагоде, вишње и трешње, цене јужног воћа ће пасти - закључује Простран.

На цену јужног воћа, поред маржи увозника и трговаца утичу и царинске дажбине, док у цену улази и фитосанитарне инспекције које морају да се обаве при увозу воћа. Подсећамо, „Блиц“ је већ писао о томе како су и јабуке ове зиме папрене па су неке сорте и престигле цену банана и ананаса. Тада су стручњаци за „Блиц“ објаснили како је прошла година била јако тешка, због смене високих и врло ниских температура, због чега су јабуке измрзле, како код нас, тако и у Европи.

Лимун посебно скуп, а нема га


Већ неколико година уназад зиму карактеришу високе цене лимуна, које на пијацама иду и до 200 динара за килограм. Могуће га је купити у маркетима, али га има само у половини великих трговинских ланаца, док лимуна нема ни на око трећине српских пијаца.


Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS