20. 04. 2024.

Париз - Француска компанија Лакталис повукла је 12 милиона паковања зараженог млека у праху за бебе у 83 земаља, због присуства салмонеле у том производу.



Директор Лакталиса, једне од највећих млечних групација, Емануел Бесниер, обратио се по први пут медијима након што је оптужен да је компанија сакривала епидемију салмонеле код биљке од које се производ прави.


–Морамо узети у обзир обим ове операције, више од 12 милиона кутија је погођено", рекао је он, додајуц́и да дистрибутери више не морају да сортирају производе како би пронашли загађени прах. Бесниер је нагласио да је потребно да се уклони све са полица И обећао надокнаду за све погођене породице.


Он је објаснио да су здравствене последице за потрошаче, нарочито бебе млађе од шест месеци биле прве на његовом уму, додајући да је то код њега изазива велику забринутост.


„ Лакталис” је већ тужио на стотине породица које тврде да су им деца добила тровање салмонелом након што су попила ово млеко.  До сада је у Француској пријављено 35 случајева где су одојчад добила салмонелу којом је било заражено млеко у праху, док је један случај пријављен у Шпанији, а други се истражује у Грчкој.


Међутим, удружење које заступа жртве каже да власти потцењују број жртава овог скандала.  Подсетимо, Лакталис је претходно, почетком децембра, био суочен са сличним скандалом након кога је уследило хаотично повлачење неколико милиона производа намењених бебама, а ново повлачење "из предострожности" односи се на све производе из фабрике у Краону, на западу Француске, који су произведени од фебруара.


Лакталис се у саопштењу извинио потрошачима, објашњавајући да су истражитељи утврдили да је проблем настао после реновирања у Краону почетком године, а садаје производња у њој обустављена.
Француска влада је почетком децембра објавила листу земаља на којој су, између осталих, Кина, Пакистан, Бангладеш, Саудијска Арабија, Мароко, Судан, Перу и Колумбија, али не и САД које су велико тржиште компаније Лакталис.


Извор : Б92

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS