понедељак децембар 10 , 2018

Колико је скупље плаћање на рате

Сви трговци ће од суботе бити дужни да јасно обавесте купце колико их кошта куповина на чекове банака. Ко не означи "подстицаје" за кеш - казна до милион динара.Одлуку о куповини телевизора купац ће вагати скоро колико и питање исплати ли му се да узме стамбени кредит. Трговци су још од Закона о заштити корисника финансијских услуга дужни, а од сада имају и образац тачно како треба, да информишу потрошаче уколико роба коју пазаре нема исту цену за готовину и на - рате. Ко јасно не означи "подстицаје" за кеш вреба казну од 100.000 до чак милион динара.

За већину продаваца техничке робе и намештаја примена Правилника о облику и садржини обрасца понуде финансијске погодбе, а она креће 18. новембра, значи озбиљну припрему. Где год наводе цену производа, мораће да наведу и тачне износе, уколико се разликују, за куповину на одложено.

- Ова обавеза произлази из Закона о заштити корисника финансијских услуга, али досад није постојао образац - објашњава Ранко Грба, уредник портала "Необилтен". - Најједноставније речено, ово значи да купац мора да буде упознат са свим детаљима понуде. Да зна колико је роба или услуга јефтинија у кешу, колико процената је скупља на рате и колика је онда годишња камата. То морају да објаве и сваки пут када се оглашавају.

Начелник одељења за контролу промета, спречавање нелојалне конкуренције и заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација Горан Мацура за "Новости" каже да се врло мали број притужби тржишној инспекцији односио на то да је једна цена за производ када се плаћа на одложено чековима грађана, а нижа када се плаћа у готовини.

- Трговац може једну врсту робе продавати путем продајних подстицаја, тако да је најчешће случај да је већа цена, која је у складу са калкулацијом, за робу на одложено плаћање, док је продајни подстицај за готовинско плаћање и та цена је нижа него редовна - објашњава Мацура. - Ако трговац видно истакне како у продајном објекту, тако и на огласном материјалу ове услове продајног подстицаја то је у складу са законом и нема места за предузимање мера. Мећутим, ако трговац видно не истакне ове услове, тада је у прекршају и надлежни суд на захтев тржишног инспектора му може изрећи казну у износу од 100.000 динара до милион динара.ИСТО ЗА СВЕ НАЧИНЕ ПЛАЋАЊА


Не тако велики број трговаца робу и услуге продаје по јединственој цени.

- Код нас важи једноставно правило, то је пословна политика фирме, цене су једнаке за све - каже Никола Ружичић, руководилац службе за медије компаније "Форма идеале". - Цена је идентична за све начине плаћања и у свим деловима Србије. То носи извесне трошкове, али ми верујемо да је купцима важна предвидивост и да треба да им је јасно колики су њихови трошкови.


Извор: Новости

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...