субота септембар 22 , 2018

РАТЕЛ усвојио листу ТВ канала за које је обавезан пренос

Регулаторна агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) донела је решење о обавези кабловских оператора да преносе програме телевизија са националном фреквенцијом - Прва, О2, Хепи и Пинк, објавило је Удружење новинара Србије (УНС).У саопштењу се наводи да је РАТЕЛ решење донео на основу захтева Савета РЕМ који је утврдио листу канала које ће кабловски оператори бити обавезни да преносе.

Генерални секретар РЕМ Ненад Јанковић рекао је за УНС да је РЕМ, у складу са чланом 106 Закона о електронским медијима, имао обавезу да утврди листу обавезних канала и да је сада та обавеза испуњена.

Члан 106 Закона предвиђа да Регулатор најмање једном у три године утврди листу радијских и телевизијских програма које су дужни да преносе оператори чији мрежу користи "значајан број крајњих корисника као једини или првенствени начин за примање медијских садржаја, а у циљу остваривања јавног интереса и медијског плурализма".

Исти члан Закона прописује и да Регулатор захтев за утврђивање обавезе преноса, заједно са листом, доставља регулаторном телу надлежном за електронске комуникације, у овом случају РАТЕЛ, наводи се у саопштењу УНС.

На основу одредбе члана 100. став 10. Закона о електронским медијима, оператор, осим оператора мреже за терестричко емитовање, дужан је да, без накнаде, дистрибуира и емитује основне програме јавног медијског сервиса у зони њиховог покривања, као и програме четири пружаоца медијских услуга, наведених у листи, наводи се у захтеву који је РЕМ послао РАТЕЛ.

У образложењу донетог решења РАТЕЛ наводи да су "листом утврђени телевизијски програми са покривањем на територији целе Србије за које постоји обавеза преноса од стране оператора електронских комуникационих мрежа, на правичан, транспарентан и недискриминаторски начин у циљу остваривања јавног интереса и заштите медијског плурализма".

Извор: Н1

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...