25. 04. 2024.

Омогућено подизање готовине приликом куповине робе

Народна банка Србије (НБС) и Министарство финансија обавестили су да ће грађани у наредном периоду имати могућност да током куповине робе и услуга у објектима који се баве трговинском делатношћу, уз плаћање платном картицом истовремено подигну и готов новац код продавца на ПОС терминалу на самом продајном месту. Ова услуга у свету је позната као "цасх бацк".

Са аспекта ових институција, како је наведено у саопштењу НБС, не постоје сметње за пружање ове услуге, а одлука о њеном омогућавању је на картичним системима, издаваоцима и прихватиоцима платних картица. "Цасх бацк" услуга може бити омогућена у свим објектима који се баве трговинском делатношћу и имају ПОС терминале - продавницама, киосцима, супермаркетима, мегамаркетима и другим, уз услов да је исплата готовине повезана са трансакцијом којом се плаћају роба и услуга.

- На конкретном примеру то би значило да би потрошач, када у супермаркету плаћа картицом робу у вредности од 2.000 динара, имао и могућност да подигне одређени износ динара у готовини (нпр. 1.000 динара), тако да обе трансакције изврши једним коришћењем платне картице на ПОС терминалу (у конкретном примеру у износу од 3.000 динара). Максимални износ готовине која се може подићи по правилу се уређује правилима рада картичних система, при чему трговац може одредити и нижи износ, о чему је дужан да обавести потрошача. Такође, правилима рада картичних система најчешће се не прописује минимална вредност робе која се купује као услов да би се исплатио готов новац - објашњено је.

Из угла трговаца ова опција подразумева да се готовина у благајни, исплатом потрошачу, претвара у депозитни новац на рачуну трговца (који се преноси са рачуна потрошача на рачун трговца), чиме трговац испуњава део обавезе уплате пазара на текући рачун прописане Законом о обављању плаћања правних лица, предузетника и физичких лица која не обављају делатност. На овај начин смањује се и број одлазака трговаца у банку ради уплате пазара, чиме су мањи и безбедносни ризици повезани с тим, као и трошкови које трговци имају по основу накнада које плаћају банци, додаје се.

"Цасх бацк" услуга не захтева издавање посебног одобрења трговцима (јер не представља платну услугу на коју се примењује Закон о платним услугама). Код трговца долази само до промене облика примљеног новца – пазар прелази у депозитни новац за износ готовине који се исплати потрошачу.

Ова услуга представља додатни начин за подизање готовине, што је посебно значајно за становништво у срединама у којима не постоји развијена мрежа банкомата. Такође, остварује се и уштеда времена за потрошача, који не треба да размишља о одласку на другу локацију како би подигао готовину са свог рачуна, појашњавају у НБС.


Извор: еКапија

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS