20. 04. 2024.

Родитељи у Србији и даље нису сигурни да ли су играчке које купују деци здравствено исправне и безбедне, јер су последње анализе показале да су управо оне у навећем проценту биле неисправне због додатка омекшивача и разних других недозвољених супстанци.

Током прошле године од свих узорака предмета од опште употребе, које је контролисао Институт за јавно здравље “Батут”, у које спадају дечије играчке, кућна и лична козметика, амбалажа, посуђе, највише неправилности, пронађено је у управо дечијим играчкама и то у онима које су увезене у Србију.

Наиме, од укупно 636 контролисаних узорака, 77 је оцењено као неисправно када су рађене физичко - хемијске анализе. Фарба која се скида са играчака и остаје на дечијим рукама, ситни делови које малишани могу прогутати, оштре ивице, неисправна декларација хемијских елемената, присуство омекшивача, најчешће су биле неисправности које су пронађене и које су и сами родитељи могли да примете.

После играчака, највише неисправности пронађено је у посуђу и средствима за одржавање личне хигијене. Током прошле године укупно је контролисано 9.989 узорака играчки, козметике, посуђа и амбалажа на физичко - хемијску исправност и само 264 узорака је било неисправно. Кроз анализу је утврђено и да су сви ови производи све мање неисправни, а поготову они који су пореклом из увоза. Ипак, декларисање је и даље највећи проблем у Србији, а то стручњаке онемогућава да прецизније анализирају, али и кад је реч о прикупљању података о контроли здравствене исправности производа.

 

У козметици пронађене бактерије

За све ове производе рађене су и микробиолошке анализе, које су показале да једино играчке и дувански производи не садрже никакве бактерије. Од укупног броја узорака микробиолошки је највише било неисправно домаћих производа, и то посуђа и средстава за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела. Највише је пронађено аеробних мезофилних бактерија, у 76 производа, и то у средствима за одржавање личне хигијене, амбалажама за животне намирнице и посуђу.

Повећан број квасца и плесни утврђено је у 15 узорака средстава за личну хигијену, а у два узорака је пронађена и бактерија ешерихија коли. У козметичким препаратима пронађене су и бактерије стафилокока, псеудомонас аеругиноса и протеус, док је ентеробактерија пронађена у амбалажи у којима би се држале животне намирнице.

Сви ови производи анализирани су на иницијативу санитарних и тржишних инспектора, а неисправни производи нису добили дозволу за стављање у промет.

 

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS