25. 04. 2024.

Куповна моћ просечног домаћинства у Србији мања је од половине европског просека, показују подаци Еуростата за 2016. годину.


Према тим подацима, наше могућности износе 45 одсто од уобичајеног у Европској унији. Исто истраживање показује да по материјалном добростању за нама заостају још само Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија.

У Бугарској куповна моћ износи 53 одсто од европског просека, у Хрватској 59 одсто, у Румунији 63 и Словенији 75 одсто од европског просека. За разлику од тога куповна моћ домаћинстава у Луксембургу је 32 одсто виша од европског просека, у Немачкој 22 одсто, а у Аустрији 18 одсто, показују подаци Еуростата.

"Какав нам је стандард најбоље се види из чињенице да нам је потребна једна и по просечна зарада да би се подмирила просечна потрошачка корпа", каже за "Новости" економиста Саша Ђоговић.

Квалитет живота се види и из тога да на егзистенцијалне потребе, храну, струју, грејање, издвајамо више од половине просечних примања трочлане породице. Још је алармантнији податак је, према његовим речима, да више трошимо на алкохол и дуван, око 4,5 одсто, него на образовање (око један одсто).


Извор: 021

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS