25. 04. 2024.

Лош квалитет и висока цена су генерално последица смањења рода због климатских промена.

Због слабог промета у трговини, купцима се продаје свашта. Наша куповна моћ је таква да нам се нуди воће друге или треће категорије, па чак и оно пред отписом. Ако пресечете лимун, а он је већ поцрнео и оксидисао. Такво воће је изгубило своја квалитетна својства. Лимун прво пропада изнутра. А трговци га продају бесомучно, док потпуно не иструли споља и не смежура се, истиче професор Михајло Николић.

Он додаје да је слична ситуација и са пакованим поморанџама које су трећа категорија. Овакво воће је лошијег квалиета, али није небезбедно по здравље , већ су смањене воћне киселине и витамин Це.

Николић, који је професор Пољопривредног факултета, такође упозорава, да кору лимуна нипошто не треба користити, чак ни за колаче.

Лош квалитет и висока цена лимуна су генерално последица смањења рода због климатских промена.


– До нас долази лошији из Турске и Аргентине,  а те земље су на ивици зоне гајења лимуна. Берба лимуна је завршена и све што је сада на тржишту је из хладњача. У њима се чува и три-четири месеца и чека добра цена – наводи Николић.


И НОПС-у су последњих дана стизале притужбе на квалитет лимуна у маркетима.

 

Извор: Телеграф

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS