19. 04. 2024.

Потрошачи у Србији нису до сада имали баш прилику да на полицама пекара и супермаркета купују 100 одсто црни хлеб од брашна Т1100. Оно што смо под тим именом виђали и куповали углавном су специјалне врсте хлеба или једноставно хлеб “обогаћен” бојом, у којима су мешане врсте брашна, али и додаване разне друге помоћне материје.

Отуда и не чуди што потрошачи и не знају да препознају потпуно црни хлеб, који, гле чуда, то баш и није. Како то?
Одговор је једноставан и њега даје један од највећих пекара у Србији, компанија Дон Дон, која је недавно тржишту Србије понудила и тај производ – црни хлеб направљен само од црног брашна Т1100. Тај хлеб, је наиме, само мало тамнији од белог и полубелог хлеба, који се праве од Т500 и Т850, што се на фотографијама може и видети. Хлеб који има специфичну арому и свежину, већи садржај протеина, масти и минерала, а оно због чега се посебно издваја од осталих врста је садржај биљних влакана.
Наше зрно црни хлеб векна, резани а од недавно и сомун на полицама продавница и супермаркета у Србији је нутритивно вреднији производ, од врсте брашна које се користи у превенцији гојазности, кардиоваскуларних болести и многих поремећаја који се јављају као последица неправилне исхране.

Брашно добијено млевењем највећег дела зрна пшенице Т1100 за нијансу је тамније боје од белог брашна, па је често тешко на први поглед уочити разлику. Та разлика је још мања када говоримо о готовом хлебу на полици. Потрошачи очекују да црни хлеб има висок волумен и величину као бели, док је по правилнику дефинисано да хлеб произведен од чистог црног брашна не може имати тај волумен и запремину коју бели хлеб има.
Још један показатељ је и боја. Боја сваког хлеба зависи од боје пшенице, па тако црни хлеб не може бити тамнији од боје брашна од ког је прављен. Све оно што није својствено боји пшенице није својствено ни хлебу. Површински слој пшенице је носилац пигмента и боје.


Такође, уколико у свом саставу хлеб садржи било коју другу врсту брашна (мекиње, јечмено, хељдино брашно, ) не може се назвати црним хлебом, већ је то нека од специјалних врста хлеба.
Дон Дон у продаји има три врсте хлеба од брашна Т1100 – црни хлеб, резани црни хлеб и црни сомун.

Наше Зрно Црни хлеб и црни резани хлеб је направљен од 100% црног брашна Т1100, захваљујући чему има влажну средину, пун укус, препознатљиву арому и свежину. Одлично се слаже уз јела припремљена на традицоналан начин и први је избор оних који брину о свом здрављу. Због своје високе нутритивне вредности, црни хлеб је важан део превенције и дијетотерапије многих здравтсвених проблема. Биљна влакна која овај хлеб садржи, утичу на спорију ресорпцију угљених хидрата у дигестивном тракту, па су веома важна за регулисање нивоа шећера и инсулина у крви. Црни хлеб садржи и значајно више заштитних материја од хлебова добијених од белог брашна, па је добар извор магнезијума, фосфора, калцијума и калијума, као и витамина Б групе.Црни сомун Наше зрно се прави од најфинијег правог црног брашна Т1100, што му даје специфичну арому, влажну средину препознатливе текстуре и укус без ког је тешко замислити нови дан! Црни сомун ће употпунити сваки оброк, а још боље се уклапа са традиционалним јелима. Одлично се слаже уз јела са роштиља, укусне салате и јела у која се умаче.

Извор: Б92

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS