25. 04. 2024.

 

Квалитет наших производа је мотив да Хрвати присвоје Карађорђеву шницлу и продају је као загребачки стек, а Македонци да покушају да нам преотму ајвар.

Српски произвођачи прашке шунке имају три године да смисле ново име за тај производ због тога што су Чеси под тим називом заштитили свој традиционални специјалитет.

Колико је заштита имена производа важна говори и чињеница да је шљивовица, за коју сви у Србији верују да је српска и само српска ракија, постала чешки производ! Они су се пре нас досетили да је званично заштите!

Име Карађорђева шницла јасно указује чија је, али овај специјалитет, који је осмислио српски кувар Милован Мића Стојановић, мазнули су нам Хрвати и у ресторанима је нуде као загребачки стек.

Мало је фалило да и лесковачки ајвар постане македонски национални производ, али је то на време спречено.

– Шљивовица је заштићена у Чешкој као производ који је из те земље, али и у Хрватској под називом „стара шљивовица“. Било је проблема и у вези с лесковачким домаћим ајваром, који је национално и међународно заштићен а чији је назив неки произвођач из Македоније користио за обележавање свог производа који је пласирао на тржиште СAД. Правовременом интервенцијом Регионалне привредне коморе Лесковац и Удружења произвођача Лесковачки ајвар спречена је даља злоупотреба овог назива и сачувана репутација коју ужива овај производ на светском тржишту – каже за Курир Владимир Марић, в. д. директора Завода за интелектуалну својину Србије.

 

Извор: Србија.Инфо

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS