24. 04. 2024.

Да ли је раскидање уговора са кабловским или мобилним оператером заиста „немогућа мисија“, или је на ствари да највећи број грађана уопште не зна која су им права и на који начин могу да се „откаче“ када су незадовољни услугом?

Већину која је покушала да прекине уговорни однос са неким од телекомуникационих оператера од тога је одвратила прва реченица коју изговарају даваоци услуга: „Ако сада раскинете уговор, мораћете да платите све накнаде до краја уговореног периода“. Међутим, правни стручњаци за ову област тврде да грађани имају далеко већа права од оних које им признају телекомуникациони оператери.

За почетак, грађани се питају да ли кабловски оператер стварно има право да сваки час из одређених пакета убацује и избацује ТВ програме по својој вољи. Жарко Птичек, правник стручан за ову област, објашњава да корисник има право да раскине уговор када оператер не испуни своју обавезу, али је законом прописано да се то не може учинити због неиспуњења „незнатног дела обавезе“. А, шта се сматра незнатним делом обавезе, одређује се од случаја до случаја. Тако за оператера укидање једног ТВ канала може бити „незнатна обавеза“, али кориснику би могла бити најважнија у том пакету, јер је можда за њега баш тај програм био пресудан да се определи.
Наш саговорник напомиње да је у сваком случају оператер дужан да потрошача обавести о намери да једнострано измени услове уговора, што се односи на једну или више услуга које му је првобитно омогућавао. Обавештење мора бити послато потрошачу најмање месец дана унапред.

У случају да у уговору потписаном са оператером нису прецизно утврђене услуге, између осталог није наведен тачан списак ТВ канала чије коришћење је уговорено, кориснику је отежано да без штетних последица једнострано раскине уговор са оператером.

Мобилни и кабловски оператери имају интерес да склапају уговоре на што дужи рок. Тако „везују“ потрошаче за компанију. Грађани треба да се до детаља прецизно информишу о обиму и квалитету уговорених услуга.

– Основни разлог је што се некаквом „погодношћу“ као што је отплата телефонског апарата на рате, или умањења претплате и до 25%, фактички одричемо својих права – сматра Птичек.


ПРИГОВОРИ РАТЕЛ

РАТЕЛ је током 2015. године примио 1.073 приговора корисника на висину рачуна и квалитет пружених услуга оператера. Од тога је 115 решено у корист претплатника.

- РАТЕЛ у споровима између корисника и оператера има улогу посредника у вансудском поравнању - речено је "Новостима" у овој агенцији. - Немамо право доношења мериторних решења.



Извор: Новости

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS