понедељак јул 16 , 2018

Месо из кланице „Ђурђевић” отишло исправно

Руска ветеринарска инспекција Росељхознадзор објавила је на свом званичном сајту да је забранила увоз меса и месних прерађевина месаре „Ђурђевић” из Србије.

Како се наводи, руска ветеринарска инспекција је приликом прегледа у свињском, говеђем и коњском месу пронашла бактерију листерија. Наводно је та опасна бактерија пронађена иако је месара добила потребне дозволе руских надлежних служби да је роба здравствено исправна.

По речима директора индустрије меса „Ђурђевић” Ђорђа Кузминца, та кланица, која се налази у пећиначкој општини и други је произвођач меса у Србији, није добила никакву информацију о забрани увоза меса. Он додаје да јој објављивање таквих информација у медијима, пре него што их добије Управа за ветерину Србије или они као кланица, наноси штету и на тржишту у Србији, тим пре што имају уговоре с конкретним купцима, а они им се нису жалили да је месо неисправно.

– Извезли смо контејнер меса за Русију, исправан и са свом потребном документацијом и потврдама о исправности – рекао је за „Дневник” Кузминац. – Роба која је изашла из наше кланице апсолутно је безбедна и исправна. Испорука меса траје тридесетак дана и неколико пута се претовара и тек након тога је рађена анализа и тек ћемо видети коначни резултат. На то ми не можемо да утичемо нити можемо сносити одговорност.

Пошто та индустрија меса успешно послује и на српском тржишту, свака непроверена или једнострана информација наноси штету и на домаћем терену и уноси зебњу и сумњу и код домаћих купаца меса и месних прерађевина.
– Треба све проверити до краја па тек онда доносити суд и оцену о квалитету меса и месних прерађивина – указује Кузминац. – Роба која је отишла у Русију – а тако је и када иде на домаће тржиште или тржиште неких земаља ЕУ – увек има валидну документацију и потпуно је безбедна. Код нас су контроле ригорозне, наши производи су препознати као висококвалитетни, како у региону, тако и у земљама ЕУ. Извоз меса у ЕУ захтева тоталну следљивост по грлу, која подразумева пасош и одговарајућу декларацију за свако грло, а такође и строгу контролу у сваком тренутку.

Индустрија меса „Ђурђевић”, као други највећи произвођач меса у Србији, има дозволе за извоз меса у земље ЕУ, Русију и треће земље. Поседује и ХАЛАЛ сертификат. Потребне дозволе за извоз у Руску Федерацију објављене су на званичном веб-сајту неколико руских увозника и ветеринарских установа. Ипак, тој кланици је и 2014. године био забрањен извоз меса на тржиште Царинског савеза Русије, Белорусије и Казахстана јер је пошиљка била неодговарајуће упакована и имала је неисправан сертификат који је пратио робу. Тај недостатак брзо је исправљен па је кланици дозвољен извоз меса у Русију и до сада није било никаквих проблема.

 

Извор: Дневник

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...