19. 04. 2024.

Од 1. јануара 2016. инспекција је, наиме, са тржишта повукла скоро 1.000 тона хране и пића, од тога је 86,7 тона прехрамбених производа биљног порекла и 54 тоне пића, рекао је Вујовић за РТС.

 

Иако пољопривредна инспекција у Београду има само седам инспектора, прошле године су пронађене неправилности током сваке четврте контроле, те се може говорити о добрим резултатима, оценио је данас Ненад Вујовић из Министарства пољопривреде.

Скоро 1.000 тона небезбедне хране и пића повучено је са тржишта одлуком ветеринарске, пољопривредне и фитосанитарне инспекције у последњих годину дана, а то је незапамћени аларм због којег би сви одговорни коначно морали да буду санкционисани.

Ове три инспекције Министарства пољопривреде и заштите животне средине обавиле су од 1. јануара 2016. године до данас више од 100.000 што редовних што ванредних контрола током којих су уклониле из промета чак 721,9 тона хране и 54 тоне пића због непоштовања процедура испитивања квалитета, истека рока трајања, непрописног декларисања, неиспуњавања услова за производњу или непоштовања законских прописа.

Најопаснија је била храна животињског порекла, па је ветеринарска инспекција морала да уништи скоро 305 тона меса и производа од меса, 1,6 тона млека и производа од млека, 6,3 тоне рибе и рибљих производа, односно 11,6 тона јаја и производа од јаја.

С друге стране, и пољопривредна инспекција је имала пуне руке посла пошто је ван промета ставила чак 86,7 тона прехрамбених производа биљног порекла и 54 тона пића.

Готово пођеднако ризичне по здравље биле су намирнице из увоза, па је тако фитосанитарна инспекција у последњих годину дана са тржишта повукла чак 310 тона хране и хране за животиње.

Извор: Блиц

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS