19. 04. 2024.

На конференцији за новинаре одржаној у Београду поводом завршетка пројекта изградње капацитета за унапређење објеката за производњу хране, речено је да Србија мора да спроведе одговарајуће мере да би могла да на тржишту Европске уније (ЕУ) тргује производима од меса и млека, храном за кућне љубимце и животињским кожама.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије рекао је да ће то министарство учинити све што је неопходно да се потрошачима нуди само безбедна и конкурентна храна додајући да би у септембру требало да се распишу први позиви за новац из европских ИПАРД фондова.

Трогодишњим пројектом је обухваћена и обука за управљање споредним производима животињског порекла, финансирала га је ЕУ са два милиона евра, а спровеле су га управе за храну Холандије, Данске и Летоније.

Обуку о процедури за унапређење објеката за производњу хране, како би се спречиле заразне болести животиња и болести које се преносе на људе, прошло је 155 ветеринарских инспектора, а 38 за побољшање управљања споредним производима животињског порекла.

То је само део шире финансијске помоћи ЕУ да Србија подигне ниво усаглашености у области безбедности хране и ветеринарске политике у вредности од 28 милиона евра.

Стручњаци ЕУ пружили су подршку Влади Србије у припреми Националне стратегије за унапређење објеката за храну животињског порекла која је усвојена пре десетак дана.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Бранислав Недимовић рекао је да ће то министарство учинити све што је неопходно да се потрошачима нуди само безбедна и конкурентна храна.

Он је истакао да би у септембру требало да се распишу први позиви за новац из европских ИПАРД фондова.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да Србија да би се “придружила ЕУ и имала приступ том тржишту, мора да достигне стандарде у производњи хране”.

“Није лако постићи стандарде, али имате људе, политичку подршку и ако се усредсредите, резултати су извесни”, рекао је Бенедикт.

Додао је да ЕУ спроводи више пројеката у овој области у Србији, међу којима је и искорењивање беснила, а даља подршка одвијаће се преко ИПАРД фондова.

Амбасадор Холандије Хендрик ван ден Доол истакао је да су “стандарди у производњи хране кључни” и да Србији један од стубова извоза треба да буде пољопривреда.

“Холандија је мала земља с добрим географским положајем и инфраструктуром и 2016. је извезла појопривредних производа у вредности 84 милијарде евра и на другом месту је иза САД по вредности извоза, захваљујући између осталог и стандардима за безбедност и квалитет хране”, рекао је Ван ден Дол.

Отправник послова амбасаде Данске Мортен Сковгаард Хансен истакао је да је та земља спремна да подели са Србијом добра искуства у санитарно-ветеринарској контроли хране, захваљујући којој су обезбеђени безбедност хране, заштита потрошача и конкурентност.

 


Извор: Beta

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS