25. 04. 2024.

 

Унапређење енергетске ефикасности, у дугорочном периоду, не само да би довело до штедње и смањења трошкова крајњих корисника, већ и до очувања и заштите животне средине као примарног циља у време тренутних и све неповољнијих климатских промена.

Анализом процентуалног учешћа у потрошњи енергије по секторима, утврђено је да највећи део потрошње припада стамбеним и пословним објектима. Важно је напоменути да је потрошња електричне енергије у старим стамбеним објектима 2 до 3 пута већа у односу на новоизграђене објекте.

Просечна потрошња енергије за грејање у зградама у Србији је преко 150 kWh/m2 годишње, док у развијеним европским земљама износи испод 50 kWh/m2.

Када се узму у обзир наведене информације, изводи се закључак да је стање у овој области алармантно и да је неопходно подизање свести потрошача, корисника електричне енергије, о значају енергетске ефикасности.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) у сарадњи са својом чланицом, Удружењем за заштиту потрошача Војводине (УЗПВ), ће у наредом периоду објављивати текстове који за основни циљ имају информисање и едукацију потрошача о начинима и методама уштеде електричне енергије, као и повећању енергетске ефикасности.

Под повећањем енергетске ефикасности сматра се смањење коришћења електричне енергије приликом трансформације једног вида енергије у други.
Најчешће мере које се предузимају у циљу смањења губитка енергије и повећања енергетске ефикасности су:

  • изолација простора који се греје;
  • замена дотрајале столарије у просторијама које се греју;
  • замена енергетски неефикасних потрошача ефикасним;
  • уградња мерних и регулационих уређаја за потрошаче енергије;
  • замена необновљивих енергената обновљивим;
  • увођење тарифних система од стране дистрибутера који ће подстицати штедњу енергије и сл.

 

Обезбедите одговарајућу изолацију простора

Изолацијом спечавате улазак топлоте у летњим месецима и задржавате топлоту у просторији током зиме. Одговарајућа изолација може да се исплатити већ у првих неколико година, смањењем трошкова за хлађење и грејање. Најефикасније решење, које би дуготрајно допринело повећању енергетске ефикасности и обезбедило штедњу електричне енергије, јесте уградња савремених и доступних термоизолационих материјала (нпр. камене стаклене вуне, стиропор итд.).

Обезбедите одговарајућу вентилацију поткровља. Температуре у поткровљу понекад достижу и до 140 °C у летњим месецима. Добра вентилација поткровља може да смањи температуру и да смањи трошкове хлађења у Вашем дому. Заштитите стакло на Вашим прозорима, посебно на источној и западној страни, помоћу тенди или ролетни. Дрвеће или ограде које стварају сенке такође помажу да се смањи рад климатизације. Ако затворите врата камина током лета и зими (када се не користи), можете смањити рачуне за хлађење и грејање. Постављањем стакла за камин такође ћете спречити проток ваздуха кроз оџак.

Предвиђена годишња уштеда финалне енергије за грејање је: 4,05 ТWh за вишепородичне и 3,35 ТWh за једнопородичне зграде.

Замена дотрајале столарије

Замена столарије је најзначајнији корак ка енергетским уштедама. Пошто се највећи енергетски губици остварују преко неадекватних прозора који представља баријеру између спољашње и унутрашње средине, од којих неки настају услед проветравања просторија и њих смо свесни, а неки, уједно много већи губици, се остварују јер прозор не испуњава своју основну функцију, из различитих разлога.

Процењена годишња уштеда финалне енергије за грејање је: 1,9 ТWh за вишепородичне и 1,6 ТWh за једнопородичне зграде.

Енергетски пасоши

Енергетски пасош је потврда која зграду сврстава у одговарајућу енергетску категорију. Зграде се сврставају у енергетски разред, од А+ (нулта потрошња енергије) који карактерише најмања потрошња (≤15 kWh/m2), до Г разреда с највећом потрошњом енергије (>250 kWh/m2). Да би нова зграда добила употребну дозвола она мора имати енергетски пасош, али га морају имати и зграде које се реконструишу, издају или продају.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS