20. 04. 2024.

 

Осигуравачи сада морају детаљније да информишу родитеље шта све покрива полиса осигурања преко школе, која је већ стигла у већину школа у Србији.

Од ове школске године осигуравајуће куће су обавезне да родитеље, уз понуду о осигурању деце од незгоде, информишу и о свим условима и детаљима које оваква услуга подразумева. На то их обавезује нови Закон о осигурању. Међутим, како сазнајемо, осигуравајуће куће су наставиле са старом праксом и родитељи и даље немају довољно информација шта је то што плаћају на име осигурања деце. Иначе, обавештење о свим детаљима осигурања би, кажу прописи, требало да буде, ако не достављено лично, онда бар истакнуто негде у школском холу или на веб-сајту осигуравајуће куће, што би такође требало да буде назначено у понуди. На овај начин би родитељи могли да сазнају шта тачно подразумева уплата полисе осигурања преко школе.

Годинама уназад у јавности су се водиле полемике око ниских осигураних сума и око тога зашто се од школе до школе одштете за незгоду разликују. Један од разлога била је недовољна информисаност, што би нови Закон о осигурању требало да реши. – Уколико је школа уговорила осигурање ђака са неким осигуравачем, а дете уз понуду није донело услове осигурања, родитељи би требало да инсистирају на томе. По закону, овакве информације би требало да буду доступне свакоме ко уговара осигурање. Ако пак сматрају да су осигуране суме ниске или да врсте покрића нису довољне, нико их не обавезује да полису купе. Уосталом, они могу да се распитају о понудама и уплате осигурање од незгоде за своје дете независно од школе, а цена се неће много, или се уопште неће ни разликовати (у питању су износи од неколико стотина динара) – кажу за „Политику” на порталу „Све о осигурању”.

Одабир осигуравајуће куће у школама обично иде тако што директор школе прикупи најмање три понуде, од којих савет родитеља одабере најповољнију. У неким школама се најповољнијом сматра најквалитетнија, а негде најјефтинија понуда, што за последицу обично има мали број покрића.– Треба знати да се прелом руке или прста не третира увек исто. Надокнада зависи од тачног места где се прелом догодио, па тако сваки зглоб на сваком прсту има своју „цену”, тј. вредност приликом процене за висину одштете. Ове детаље, наравно, нећете наћи у условима осигурања, нити су осигуравачи обавезни да вам их доставе, али постоји јединствени тарифни систем за све компаније и ту не би требало сумњати у њихову процену – кажу на овом порталу.

Осигурање ученика у школи јесте осигурање од последица несрећног случаја или незгоде и покрива незгоде које се десе и у школи, али и на излету, игралишту, летовању и то 24 часа дневно. Углавном су покривени пад, удар предметом, саобраћајна незгода, опекотине и друге незгоде које могу изазвати повреде, инвалидитет или смрт осигураника.

Како би успели да најбоље искористе полису осигурања, родитељи би требало да поштују процедуру која подразумева да одмах после одласка код лекара не забораве да случај пријаве школи, тј. особи која је одговорна за осигурање ученика и која ће о томе информисати осигуравајућу кућу. Важно је сачувати све рачуне, уколико је било трошкова током збрињавања детета.

Да би поднели захтев за накнаду штете, родитељи попуњавају пријаву о несрећном случају (најчешће се може наћи на интернет страници или у просторијама осигуравајуће куће), достављају лекарску документацију од почетка до краја лечења, матични број детета и подносиоца захтева и изјаву о свим детаљима незгоде. Тиме је комплетиран захтев за накнаду штете, а осигуравајућа кућа је дужна да им осигурану суму или део тог износа исплати у року од 14 дана од дана када обавеза осигуравача и висина обавезе буду утврђени.

На веб-сајту НБС је наведено да се премија која се плаћа одређује у зависности од тога колика је осигурана сума и од броја ученика. Они напомињу да су основни ризици код осигурања од незгоде смрт и трајни инвалидитет, док су сви остали допунски и додатно се плаћају.

Ако је осигурани случај, на пример, прелом руке, а уговорена осигурана сума 600.000 динара и ако према општим условима осигурања предвиђена накнада за прелом руке без последица инвалидитета износи један одсто, осигуравајућа кућа ће за тај случај исплатити 6.000 динара, наводе на веб-сајту НБС.

Поједине осигуравајуће куће су у понудама које су достављене ових дана у београдским школама унапред истакле износе који би били исплаћени у случају незгоде. Тако премија осигурања од 250 динара једне осигуравајуће куће у случају прелома кости покрива једнократну исплату од 4.000 динара, трошкове лечења у износу од 200.000, хируршке интервенције 5.000, док се несрећни случај попут смрти услед саобраћајне незгоде покрива са 20.000 динара.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS