понедељак децембар 17 , 2018

Поскупљује претплата за РТС и РТВ на 220 динара

Грађани Србије ће од 1. јануара следеће године плаћати увећану таксу за Радио телевизију Србије и Радио телевизију Војводине, која сада износи 150 динара. Како пише у изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, које су ушле у скупштинску процедуру, такса ће износити 220 динара.

То је једна од измена тог закона, који је донет 31. децембра 2015. године, од када се претплата за јавни сервис плаћа преко рачуна за електричну енергију. Од тада до данас она није мењана. У Предлогу закона наводи се и да ће се РТС и РТВ делимично финансирати из таксе, а делимично из државног буџета, закључно са 31. децембром 2020.

Да ће вероватно доћи до поскупљења таксе најавио је јуче Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

„Претплата за РТС могла би да се повећа од следеће године, али ће и даље износити мање од два евра“, рекао је Драган Бујошевић, генерални директор РТС, на округлом столу „Јавни медијски сервиси у Србији“.

Он је рекао да се модел финансирања претплатом кроз рачун за струју показао добрим, те да ће бити настављен и следеће године.

„Тај модел истиче 31. децембра и мислим да ће бити настављен. Две године РТС добија исти износ од државе, можда се претплата мало повећа, али биће испод два евра, док је, подсећам, у Хрватској 11 евра, а у Словенији 12“, рекао је Бујошевић.

Јавни сервис се само делимично финансира од такси који грађани плаћају преко рачуна за струју. Део новца РТС и РТВ добијају из буџета.

Мада је Предлог закона о буџету за 2019. усвојен на седници Владе, он још није објављен, па није познато колико је новца из државне касе опредељено за јавне сервисе.

Извор: Инсајдер

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...