уторак април 24 , 2018

Ако баците фискални рачун у кругу радње од 50 метара, следи вам казна

Инспекција почела да "чешља" кафиће и маркете. Узимање рачуна је обавеза, јер тиме новац од куповине не иде само у џеп приватницима, већ пуни и буџет Републике.

Овај пут су са упозорењима отишли корак даље, па организовали једномесечну кампању, током које ће контролисати поштовање закона.

“Корак предузми, рачун узми” слоган је којом порезници желе да победе сиву економију, а у томе, кажу, треба да помогне сваки грађанин и онај који је дужан да фискални рачун изда и онај који треба да га узме.

– Пореска управа ће у наредном периоду предузети све мере из своје надлежности, да прво превентивно, кроз медијску кампању, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника, када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна после сваке куповине или извршене услуге – каже портпарол Пореске управе РС Никола Салапура.

Контроле које трају и мимо кампање дале су резултате.

Под лупом инспектора нашло се неколико угоститељских објеката и маркета, којима је због непоштовања закона, привремено забрањен рад.

Инспектори на терену хватају и грађане, па сви они који по изласку из маркета, у кругу од педесет метара, како је законом прописано, код себе не буду имали рачун, одслушаће лекцију инспектора, а вероватно и платити казну.

Ако сте навикли да рачуне бацате одмах након изласка из трговине, време је да ту навику промените. Бар у наредних месец дана, док су контроле нешто ригорозније.

Узимање рачуна је обавеза, јер тиме новац од куповине не иде само у џеп приватницима, већ пуни и буџет Републике.

И не само то, без рачуна нема поврата новца, ни рекламирања робе. Иако има оних који рачун не узму или га баце у прву кантиу за смеће, већина анкетираних Бањалучана поштује закон и то из више разлога.

Самим тим што је продавац издао рачун, не мора да значи да је он исправан, упозоравају у Пореској управи. Изглед фискалног рачуна, јасно је, кажу, прописан законом.

Осим цене са и без ПДВ, на њему треба да се нађу и подаци о издаваоцу, идентификациони број документа, његов назив, редни број и фискални лого. И на то, кажу порезници требају да обрате пажњу, пише АТВ.Извор: Телеграф.рс

 

Consumers International

ImageНезависна глобална кампања гласа за потрошаче.

Са преко 220 организација чланица у 115 земаља.

Медији о нама

ImageMишљења, коментари...

Како нас медији коментаришу. Шта мисле о нашој организацији, шта нам предлажу, шта нам замерају

Издаваштво

ImageИздавачи и потрошачи

Овде можете преузети комплетне публикације о витаминима, сладоледима, адитивима...